Decemberliederen en -verhalen in Open podium

Bijzonder Open Podium om 15.00 uur met het ensemble Speelhuys: Sint Nicolaas- en Kerstliederen uit de Gouden Eeuw! 

Speelhuys, het kwartet dat de muziek-van-alledag uit de Nederlandse Gouden Eeuw laat horen, heeft voor najaar en winter een programma, gevuld met Nederlandse liedjes en dansmuziek uit de decembermaand van 350 jaar geleden. 

In die tijd was Kerstmis voor 100% een godsdienstig feest. Ook de nieuwjaarsliederen zijn meestal religieus van aard – al heeft Speelhuys ook een spectaculair Nieuwjaarslied met volledig wereldse strekking gevonden. Maar het meest opvallend: de Goedheiligman brengt niet alleen snoepwaar en cadeautjes voor kinderen… maar ook veel goeds voor aanstaande volwassenen; in plaats van datingsites te bezoeken richtten de jongeren in de Gouden Eeuw hun beden tot de Goede Sint, die wel voor een fijne vrijer zou zorgen. Tientallen liederen met zulke intieme vragen zijn in de liedboekjes uit die tijd te vinden. Wat verwachtte men van de Sint? En wat was daarbij eigenlijk de rol van Zwarte Piet?

Sinterklaasliederen, kerstliederen en nieuwjaarsgezangen van toen worden ten gehore gebracht. Dus nu geen Sinterklaas kapoentje maar Sint Niclaas goed heilig Man, hoordt mijn bidden en mijn smeken. En niet  Er is een kindeke geboren op aard maar O Jesu, schrei niet meer, uw schreien doet mij zeer. Soms swingend, soms ontroerend gespeeld maar steeds met volle overgave en bovendien onderhoudend aaneengepraat door Jos Koning, artistiek leider. In het voorbijgaan wordt wellicht ook nog even een muzikaal bezoek gebracht aan de uitgaansgelegenheden waaraan Speelhuys zijn naam ontleent: de beroemde speelhuizen in de Hollandse steden van weleer. 
Speciaal voor het Open Podium combineert Speelhuys de liederen met oude en eigentijdse Sinterklaas- en kerstverhalen, van o.a. Godfried Bomans.

Ensemble Speelhuys bestaat uit Jos Koning, (viool en viola d’amore), Martin van Vliet (theorbe, barokgitaar en zang), Marcel Snijders  (contrabas, violone) en Jos Somsen (mezzosopraan).

Zondagmiddag 22 november in Het Venster. 
Aanvang 15.00 uur, zaal open om 14.30 uur. 
Entree € 10,-, leden en donateurs van Het Venster € 8,- 

www.speelhuys.com

wanneer: 

zondag, 22 november, 2015 - 15:00

Reactie toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.