Lezing 'Zijn we vrij?'

Op deze zondagmorgen geeft Jan Dijksterhuis een lezing over 'Zijn we vrij?. 

Nadat hij in 1980 in een college celbiologie de werking van de spier kreeg uitgelegd bleef bioloog Jan Dijksterhuis met een merkwaardig gevoel zitten. Blijkbaar was het bewegen van een arm door spieren voor die tijd iets magisch, na het college was het begrijpbaar geworden. En als heel het leven op zo’n interessante manier uit te leggen was, hoe zat het dan met de menselijke geest. Waren dat ook vezels die in elkaar schoven of elektrische stroompjes tussen zenuwcellen?
Sindsdien is Jan voortdurend bezig geweest met de vraag of we 'vrij' kunnen zijn in een wereld van moleculen, genen, vezels en elektrische stroompjes. In zijn verhaal wil hij dit toch altijd klemmende onderwerp graag toelichten met voorbeelden uit de wetenschap, de inzichten van filosofen en wat eigen inzichten. Onlangs is hij tot de conclusie gekomen dat deze vraag eigenlijk voor hem niet meer relevant is, maar toch is hij daar niet helemaal gerust over……

Jan Dijksterhuis (1962) is bioloog. Hij heeft zich als onderzoeker een aantal decennia bezighouden met de wetenschap en de schoonheid van schimmels. 

Om dit soort lezingen in Het Venster te kunnen blijven organiseren, wordt een bijdrage gevraagd (streefbedrag per persoon € 5,-).

Na afloop napraten onder het genot van koffie/thee/limonade.

Auto-ophaaldienst: Hannie Kämink

(afbeelding: schilderij 'Planetenenergie' van Jan Dijksterhuis)

wanneer: 

zondag, 24 april, 2016 - 10:00
  • Lezing

Reactie toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.