Lezing door Bram Moerland

Lezing over 'Emotionele openheid en de innerlijke waarneming'. 

Emotionele openheid is het vermogen tot zonder oordeel waarnemen van je emoties, hoe die ook zijn. Dat is behoorlijk lastig, want het oordelen over emoties zit bij de meeste mensen diep ingebakken in hun gewoonte-patronen, en verbonden met allerlei taboes en zogenaamd wenselijk en onwenselijk gedrag. Emotionele openheid gaat echter niet over het hebben van de ‘juiste’ emoties en gevoelens en ook niet over het vermijden van ‘verkeerde’. Emoties zijn gewoon wat ze zijn, Ze komen en gaan als het weer. 

Hoe moet je daar dan mee omgaan? Er zijn twee manieren.

De ene is dat je jezelf identificeert met een emotie. Dan ben je de emotie. Meestal ervaart men zo de eigen emoties.

De andere manier is dat je leert vanuit een innerlijke vrijheid je emoties waar te nemen. Er blijkt in ons een innerlijke waarnemer te schuilen, die de toestand van ons gemoed kan waarnemen zonder daar deelnemer in te zijn, zonder daaraan gehecht te zijn en vooral zonder zich daarmee te identificeren.

Als je zo naar je emoties kunt kijken, worden emoties boodschappers van je ziel. Dan zijn het berichten van je ziel over de kwaliteit van de levenssituatie waarin je je bevindt. Je emoties worden raadgevers. Die raadgevers dwingen niet, maar bieden je een keus hoe met ze om te gaan. Dan zul je ook ontdekken dat je, door de innerlijke waarnemer in jezelf te leren kennen, een grote innerlijke ruimte betreedt waarin volledige vrijheid heerst. In die vrijheid zal zich ook een veel grotere rijkdom aan emoties aan je kunnen tonen…

Bram Moerland is een Nederlands filosoof. Hij studeerde aan de Universiteit van Leiden en was docent cultuurfilosofie aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam, de School voor Journalistiek in Utrecht en voor de Nederlandse Opleiding tot Hindoe Geestelijke. Zijn belang-stelling gaat uit naar de gnostiek, waarover hij vele lezingen geeft en meerdere boeken schreef.

Aanvang 10.00 uur. 
Collecte voor lezingen/voordrachten, om deze te kunnen blijven organiseren (advies-/streefbedrag per persoon €5,-).

Na afloop is er gelegenheid tot napraten onder het genot van koffie/thee/limonade.

Auto-ophaaldienst: Rinie van der Leer

wanneer: 

zondag, 28 februari, 2016 - 10:00
  • Lezing

Reactie toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.