Vastenavontuur

Zin in een avontuurtje? Benieuwd welke ruimte er in je vrij komt als je een poosje stopt met datgene waar je nogal aan gehecht lijkt te zijn? Op 10 februari is het Aswoensdag. De carnaval is dan voorbij. Neem eens vakantie van jezelf en je vaste gewoonten en doe mee aan de vastentijd die veertig dagen duurt. Wil je ook oefenen met het even laten staan van bijvoorbeeld koffie, taart, suiker, vlees en wijn? Zelfbeheersing oefenen bij het winkelen en bij impulsen tot roddelen en klagen? Of anders omgaan met tijd, e-mails, facebook? Spreekt het je aan, maak dan zelf een keuze op wat voor een manier jij wil oefenen. Verlaat een poosje je hoofdkantoor en zak af naar je hart. We zijn tenslotte een kostbare computer waar we normaal gesproken voornamelijk Word van gebruiken. Wat gebeurt er als we ruimte maken voor de rest van onze vermogens?

Terwijl er door Rooms Katholieken minder gevast wordt dan vroeger, is er ook altijd een groep mensen geweest (gelovig of niet), die bleef kiezen voor soberheid en voor bewust omgaan met tijd, goederen, grondstoffen, voedsel, mensen, milieu.

Steeds meer mensen ontdekken dat vasten een zinvolle 'onthouding' kan zijn om je eens sterker te tonen dan je verslavingen. Doel van vasten is niet zozeer 'ergens van af zien' maar aan andere dingen toekomen. 

Ieder kan voor zichzelf een keuze maken waarmee je wilt experimenteren. De mogelijkheid tot uitwisselen bieden we ook:

Op 6 zondagavonden vanaf 14 februari t/m 20 maart is er van 19.30 tot 20.00 uur een stiltemoment in het Venster. Na een korte tekst, muziek en stilte is er voor wie wil gelegenheid om ervaringen/ ideeën uit te wisselen. Wil je alvast een voorproefje voor het lied 'Veertig dagen lang'? Klik dan op de PDF-knop onder aan deze pagina.

Daarnaast is er ook op de Venster facebookpagina ruimte om te delen. En bovenstaande informatie kun je ook op de website vinden. 

Het ‘vastengroepje’:Frowa, Ronald en Marieke

N.B.: 

De veertigdagentijd zoals de vastenperiode in protestantse kringen wordt genoemd, loopt in 2016 van Aswoensdag 10 februari tot en met zaterdag 26 maart (46 dagen). Op zondag 27 maart is het Pasen. De veertigdagentijd duurt 46 dagen omdat er zes zondagen in deze periode vallen. De zondag is de dag van de opstanding van Jezus en daarom een feestdag. En op een feestdag wordt volgens Rooms-Katholiek gebruik niet gevast.

Een van de symbolen van die tijd van bezinning bij de Rooms-Katholieken was het vastentrommeltje.  Als kind werd je geacht de hele vasten-periode niet te snoepen, maar alle ontvangen zoet-waar ( bijvoorbeeld het snoepje van de kruidenier als je een boodschap had gedaan) op te slaan in zo’n blikken geval, dat door je moeder werd bewaard. Het trommeltje zelf beheren stelde té hoge eisen aan je vastberadenheid. Op zondag mocht je iets uit het vastentrommeltje snoepen en met Pasen mocht je te goed doen aan de hele inhoud (met soms buikpijn van al het zoet als gevolg).

wanneer: 

zondag, 14 februari, 2016 - 19:30 tot zondag, 20 maart, 2016 - 19:30

PDF: 

Reactie toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.