Lezing door Ton Lathouwers

Op deze zondagmorgen geeft Ton Lathouwers, boeddhist en zen-leraar een lezing in Het Venster. 

Het thema is  gerelateerd aan zijn laatste boek ‘Zij is altijd soms’. 

In ‘Zij is altijd soms’ doet de bekende zenleraar Ton Lathouwers een indringend verslag van zijn zoektocht naar vrouwelijke symbolen van genade, erbarmen en mededogen in religie, literatuur, kunst en volksgeloof. Van Kuan Yin tot de Joodse Sjechina, overal volgt hij haar sporen; sporen die alle vormen kunnen aannemen om anderen te redden, tot in de duisternis van Gods afwezigheid in de vernietigingskampen aan toe. 
Zelf zegt hij: “Centraal staat waar ik zo van onder de indruk ben: hoeveel er om hulp geroepen wordt door de mensheid. Hoeveel schreeuwen om uitkomst er is. De Franse schrijfster Marguerite Duras schrijft ergens: probeer het je eens voor te stellen, al die miljoenen handen van de mensheid die worden uitgestrekt in nood. Naar wat roepen ze, wie roepen ze? Is er hulp? Niemand weet het. Roepen ze naar de leegte? Naar God?”. 
In zijn lezing beoogt de auteur recht te doen aan de betekenis van het vrouwelijke, juist waar dit - zowel in de religieuze symboliek als in de religieuze organisatie - nog altijd een achterstand heeft in te lopen. Hij beschrijft hoe deze compassie altijd weer haar uitdrukking vindt in vrouwelijke, goddelijke gestalten die dan ook centraal staan in zijn speurtocht. 
‘Zij is altijd soms’ is een indrukwekkende en tegelijk bemoedigende getuigenis van een zenleraar over zijn eigen levenslange omgang met het vrouwelijke.

Prof. dr. Ton Lathouwers (1932) studeerde wis- en natuurkunde, en Slavische talen en letterkunde. Hierna volgde hij gedurende vier jaar een studie vergelijkende cultuur- en godsdienstwetenschappen over de ontmoeting tussen Oost en West. In 1968 werd hij benoemd tot gewoon hoogleraar Russische letterkunde te Leuven, met een nevenopdracht aan de theologische faculteit: religieuze thematiek in de moderne literatuur. In 1987 verkreeg Ton Lathouwers zijn officiële autorisatie als leraar Chinese Rinzai Chan. Sindsdien begeleidt hij zengroepen in Nederland, België en Zweden.
Ton Lathouwers is één van de meest liberale zenleraren in het Nederlandse taalgebied.

Om dit soort lezingen te kunnen blijven organiseren, wordt er een bijdragde gevraagd (hiervoor is ongeveer een gemiddeld bedrag van € 5,-  p.p. berekend).
Na afloop is er thee/koffie/limonade en gelegenheid om na te praten.

Autodienst: Wil Gouda

wanneer: 

zondag, 26 juni, 2016 - 22:45
  • Lezing

Reactie toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.