Goede Vrijdag

Als vrijzinnig georiënteerden hebben wij vaak een reserve t.a.v. de figuur/het archetype Jezus, juist in verband met allerlei geloofsovertuigingen die aan deze (mythische/historische) figuur zijn gekoppeld. 
Monique van Zoest houdt een interactieve bespreking over de onconventionele wijze waarop schrijver Dennis Potter de figuur Jezus heeft beschreven in de laatste week van zijn leven. Hij heeft Jezus - letterlijk - als mensenzoon laten zien: zoon van mensen, een mens tussen mensen met zijn evenzovele vragen en twijfels. 

Potter heeft Jezus niet neergezet als mooie onberispelijke man die alleen maar goed deed, maar afgeschilderd als een stevig, vurige, goedbedoelende timmerman die gelooft dat mensen moeten proberen om hun vijanden lief te hebben in plaats van de hele tijd vechten. Deze mensenzoon wordt gekweld door zelftwijfel of hij niet de - in de volksmond - verwachte Messias is.

Het bijzondere is dat het boek van Potter op verzoek van de BBC verfilmd is met een zeer laag budget, maar naderhand werd de film vanwege bovenstaande verboden in Engeland.

(foto Rinie van der Leer)

wanneer: 

vrijdag, 25 maart, 2016 - 19:30

Reactie toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.