lezing hedendaagse kerkmuziek

Lezing door componist en musicus Daan Manneke. 

Bij de term “kerkmuziek” zullen de meeste mensen denken aan Gregoriaans, aan Palestrina, Schütz, Bach of Mendelssohn … met andere woorden, aan muziek van eeuwen her. Een enkeling noemt misschien – als uitzondering op de regel – de naam van Arvo Pärt. Kerkmuziek wordt echter tot op de dag van vandaag geschreven. Componisten laten zich daarbij enerzijds inspireren door oude muziek, anderzijds door ontwikkelingen in de hedendaagse muzikale stromingen. 

Daan Manneke (1939) is één van de belangrijkste levende Nederlandse componisten van dit moment. Hij kreeg les van onder meer Ton de Leeuw en Olivier Messiaen. Na jarenlang organist te zijn geweest, werd hij in 1972 docent aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium, vanaf 1986 docent compositie, een functie waarin hij vele leerlingen heeft opgeleid. Manneke schreef een groot en veelzijdig oeuvre van meer dan 200 werken, waaronder veel composities voor liturgisch gebruik. 

Daan Manneke zal vier miscomposities behandelen en vergelijken, van Ton de Leeuw, Frank Martin, Arvo Pärt en van hemzelf – met een linkje naar de mis van Igor Strawinsky. Natuurlijk horen we daarbij ook muziekfragmenten.

Adres: Ludenkapel (Vrijz. Nederland), Berkenweg, hoek Ludenlaan, Doorn. 
Toegang € 7,50; leden/vrienden van de Ludenkapel € 5,- 

Uitgebreide informatie (o.a. tijd, locatie, etc.) in de PDF hieronder

wanneer: 

dinsdag, 20 september, 2016 -
20:00 tot 22:00

PDF: 

Reactie toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.