Lezing over Marc Chagall

KLEUREN VAN DE ZIEL - Een  lezing over de schilderkunst van Marc Chagall aan de hand van afbeeldingen van zijn werk - door Ruud Bartlema. 

Marc Chagall was een fenomeen in zijn tijd. Geboren in de Wit Russische provinciestad Vitebsk aan van het einde van de 19e eeuw (1887) en opgegroeid in een typisch joods gezin dat de sfeer ademde van de mystiek van het Chassidisme, heeft hij tot aan zijn dood geschilderd vanuit  de diepe indruk die  de verhalen en ervaringen van zijn kindertijd op hem maakten.  

In deze lezing  maken we - aan de hand van afbeeldingen van Chagall’s schilderijen - een tocht door het werk en  leven van deze kunstenaar tussen 1887 en 1917. De periodes in Rusland, Parijs en opnieuw Rusland, tot het uitbreken van de Russische revolutie in 1917. Vooral de tijd die Chagall vanaf 1910 doorbracht in Parijs is bepalend geweest voor zijn stijl van schil-deren. De ontmoeting met het werk van de exponenten van de moderne schilderkunst zoals  de late Cézanne, Pablo Picasso en  Henri Matisse,  heeft Chagall’s schilderskunst blijvend beïnvloed.

Ruud Bartlema (1944) studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam, met speciale belangstelling voor mystieke stromingen uit het Jodendom. Daarnaast bekwaamde hij zich als beeldend kunstenaar aan een Vrije Akademie in dezelfde stad en volgde daar lessen in beeld-houwen en schilderen van Maarten Krabbe. Al bijna een halve eeuw is hij gefascineerd door het werk van Marc Chagall en geeft daar zeer regelmatig cursussen en lezingen over. Ook maakt hij als reisleider reizen naar het werk van Chagall in Frankrijk. Op dit moment woont en werkt  hij als beeldend kunstenaar en leraar Joodse Mystiek in Soest.

Er is een collecte om dit soort lezingen te kunnen blijven organiseren (hiervoor is een gemiddeld bedrag van € 5,-  p.p. berekend).
Na afloop is er thee/koffie/limonade en gelegenheid om na te praten.

Autodienst: Hannie Kämink. 

(foto: Pixabay -  rechtenvrije afbeelding )

wanneer: 

zondag, 30 april, 2017 - 10:00
  • Lezing

Reactie toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.