Lezing De mens als voertuig van de ziel

Op deze zondagmorgen is Herma van der Weide onze gast. Zij verzorgt een lezing met als thema: 'De mens als voertuig van de ziel'. 

De kunsten, de spiritualiteit, de religie, het zijn van oudsher op de ziel gerichte activiteiten. Ze kunnen resoneren en blijven resoneren alsof er veel diepere lagen bestaan die meetrillen. Herma van der Weide spreekt over deze dimensie, waarin haar eigen ervaring als mens, als letterkundige, en als Jungiaans therapeut een rol spelen. We maken kennis met de schrijver Simon Vestdijk die een groot essay schreef in 1947: 'De toekomst der religie'. Wat is de betekenis van ons eigen leven? Is het toevallig, is het aan ons gegeven en aan onszelf om er vorm aan te geven? Hoe verhoudt zich dat tot de stroefheid en de dubbelheid die het leven kenmerkt? Is er een nog pleidooi te voeren dat het leven een ons overstijgende kant heeft, of moeten we het hoofd buigen voor de onttovering, in een wereld van overleving, mechanisme en berekening? 

Herma van der Weide is letterkundige en Jungiaans therapeut. Na een doctoraal Nederlands aan de universiteit Utrecht heeft ze zich verdiept in ondermeer de Jungiaans filosofische therapie, Sokratische gespreksleiding, Transcendente meditatie en opereert ze als filosofisch prakticus. Zoals ze het zelf zegt: “Tot mijn vreugde heb ik in dit leven een grote veelzijdigheid mogen ervaren. Als achttienjarige luchtmachtofficier bezocht ik scholen in het hele land om voorlichting te geven over werken bij Defensie. Ik besloot docent te worden en Nederlands te studeren. Op mijn tweeëntwintigste stond ik voor de klas, het begin van een leven lang leren en lesgeven. Met een fijne man stichtte ik een gezin, dat nu is uitgegroeid tot een familie met zeven leuke kleinkinderen.”

Om dit soort evenementen in Het Venster te kunnen blijven organiseren is een gemiddeld bedrag van € 5,- per persoon berekend. Na afloop is er thee/koffie/limonade en gelegenheid om na te praten.

Autodienst Wil Gouda

(foto Martin Schuitemaker

 

wanneer: 

zondag, 30 september, 2018 - 10:00
  • Lezing

Reactie toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.