Laurens ten Kate

Vensterlezing: ‘Humanisme en het heilige’- Op zoek naar een vrijzinnig antwoord op vreemdelingenhaat - door Laurens ten Kate

Het woord ‘heilig’ verwijst meestal naar het goddelijke: naar een hogere wereld die het schamele bestaan kan verrijken. Het heilige geeft houvast en zekerheid. En toch, als we aan het heilige denken, dan is dat juist iets heel menselijks: het heilige breekt in, verwart ons en fascineert tegelijkertijd.

De filosoof van de dood van God, Nietzsche, zag hier een relatie tussen het humanisme van onze moderne cultuur en het heilige: ze kunnen niet zonder elkaar. De humanistische moslimschrijver Kermani reisde in 2016 mee met de Syrische vluchtelingen en noemde hen de heilige indringers die de Europese werkelijkheid veranderen. Aan de hand van beide denkers laat Laurens ten Kate zien hoe een vrijzinnig antwoord op vreemdelingenhaat eruit kan zien.

Laurens ten Kate is hoofddocent filosofie, religiewetenschap en globaliseringsstudies, en bijzonder hoogleraar vrijzinnige religiositeit en humanisme, beide aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht. Zijn bijzondere leerstoel is gevestigd door de Stichting Stimulering Vrijzinnig Gedachtegoed. In 2016 verscheen zijn boek De vreemde vrijheid. Nieuwe betekenissen van vrijzinnigheid en humanisme in de 21ste eeuw (Uitgeverij Sjibbolet).

Om dit soort evenementen te kunnen blijven organiseren is een gemiddeld bedrag van € 5,- per persoon berekend. Na afloop is er thee/koffie/limonade en gelegenheid om na te praten.

Plaats: Vijftien Morgen 2, Veenendaal

Datum: Zondag, 15 December 2019

Aanvang: 10.00 uur

(foto: Corbino)

wanneer: 

zondag, 15 december, 2019 - 10:00
  • Lezing

Reactie toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.