Lezing door Jan Dijksterhuis

Vandaag zal Jan Dijksterhuis een lezing geven over 'Waarheid, wetenschap, wens en eerlijkheid'. 
We leven in een tijd waarin alternatieve feiten bestaan en ieder zijn eigen waarheid heeft. Tegelijkertijd vinden we wetenschappelijke informatie op de karnemelk pakken alsof dat het drinken vergemakkelijkt. 

Microbioloog Jan Dijksterhuis beoefent wetenschap en vraagt zich al tientallen jaren af, hoe een wetenschappelijk wereldbeeld, als dat al bestaat, zich verhoudt tot de rest van het bestaan. Nadat hij het raadsel van de vrije wil een aantal jaren geleden al heeft opgelost, vraagt hij zich in deze lezing af tot hoever onze kennis zou kunnen reiken, of we er met kennis alleen komen, en of er een houding bestaat die nieuwsgierigheid, verwondering, voorzichtigheid en eerlijkheid kan combineren.

Jan Dijksterhuis is van huis uit een zogenaamde mycoloog (schimmelbestudeerder)en heeft sinds de midden jaren 80 van de vorige eeuw hieraan onderzoek verricht. Hij heeft gewerkt aan de universiteiten van Groningen en Edinburgh (Schotland) en aan Instituten in Wageningen en Utrecht. Hij werkt nu bij de grootste collectie van levende schimmels in de wereld en dat met veel plezier sinds 2001. Tijdens zijn leven heeft hij zich onder meer afgevraagd wat wij hier op aarde doen en wat de zin van leven is. 

Om dit soort evenementen te kunnen blijven organiseren is een gemiddeld bedrag van € 5,-  per persoon berekend. Na afloop is er thee/koffie/limonade en gelegenheid om na te praten.

(foto Jos Somsen)

wanneer: 

zondag, 2 februari, 2020 - 10:00
  • Lezing

Reactie toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.