Duurzaam op 8 oktober

afbeelding van Jaap van 't Riet

In Veenendaal was er, in het kader van de Dag van de Duurzaamheid, op 8 oktober van alles te zien en te beleven op en rond het Thoomesplein in Veenendaal. Zo waren er veel stands waar informatie was te verkrijgen. Natuurlijk was Het Venster, vorig jaar initiatiefnemer, aanwezig. Hier kon je je ecologische voetafdruk meten. Niet, zoals sommigen dachten, door je blote voet ergens op te zetten, maar via de website http://voetafdruktest.wnf.nl.  Zo kun je zien welke impact jouw persoonlijke levensstijl heeft op de wereld. Voor sommigen een confronterende ervaring… Wethouder Nermina Kundic bezocht de Dag van de Duurzaamheid en testte ook haar voetafdruk (maar uiteraard worden alle resultaten vertrouwelijk behandeld).

In andere stands stonden Repair Café, IVN, A Rocha, ACV, de energiecoaches van Patrimonium, Veenendaal4Fair, maar ook een energiemaatschappij die afnemers koppelt aan duurzame producenten, om energie rechtstreeks van de bron te kunnen krijgen. Voor de gelegenheid was de leentasjeswand, die normaal in de Corridor staat bij de Tuinstraat, bij het stadsstrand geplaatst, en natuurlijk werd er fair trade koffie en thee geschonken. 

En er stond een echte tipi, met houten palen en doortrokken van rook. Hierin werden lezingen gegeven door Monique Jansen, over duurzaamheid, en door Annelies Henstra, met als thema ‘kinderen en recht op natuur’. Verder werd er twee keer door Daphne Kalff, van Dichters aan de Grift, een workshop dichten gegeven. Heerlijk in het zonnetje bij de tipi. 
Met Ronald Naar werd enthousiast gezongen, onder de inspirerende titel Song for the Earth. 

Verder werd er een filmpje vertoond, waarin kinderen van groep 7 en 8 van de Vuurvlinder West vertellen wat zij verstaan onder duurzaamheid. Het filmpje was gemaakt door Els de Roo en Dewi van Dreven.

De dag werd behoorlijk goed bezocht, waaraan het zonnige weer zeker bijdroeg. (Lees ook een persoonlijke impressie)

’s Avonds vertoonde het Filmhuis Veenendaal in het Spectrum de documentaire Tomorrow, geregisseerd door Mélanie Laurent en Cyril Dion. Het filmpje van kinderen over duurzaamheid werd vertoond als  voorfilmpje. Tomorrow is een positieve documentaire, die wereldwijd initiatieven laat zien om zo mens- en milieuvriendelijk te leven. Een bijzondere, hoopvolle film.

Jaap van 't Riet

  

Stijlvorm van de geschreven bijdrage: 

Reactie toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.