Illegale foto

afbeelding van Jaap van 't Riet

Op een dag kreeg ik, als secretaris van Het Venster, een mail. In het Engels, op het mailadres van het secretariaat. Nu krijg ik geregeld mails op dat adres, en veel daarvan is reclame. 

De moraal van het verhaal was: op de site van Het Venster stond een foto waarover copyright moest worden betaald, via de link kon je bij hun betalingsvoorstel komen. Een Engelstalige mail met een link? Van nature ben ik wantrouwend tegen Engelstalige mails waarin staat dat er betaald moet worden. Eerst maar eens inhoudelijk controleren: klopt het wat er in die mail staat? En ja, er bleek inderdaad een foto op de site te staan die we niet hadden mogen gebruiken. Per abuis, maar hij stond er wel. Die foto is dezelfde dag nog verwijderd en de volgende dag heb ik het bedrijf laten weten dat we de foto hebben verwijderd, met excuses. 
Het mocht helaas niet baten. We hadden inbreuk gemaakt op het copyright van de fotograaf en moesten betalen. En anders zouden er juridische stappen worden ondernomen… 

Eerst maar eens contact opgenomen met het landelijk bureau van Vrijzinnigen Nederland. Die bleken dat zelf ook wel eens te hebben meegemaakt, en hebben toen een schikking gekregen. 
Omdat het bedrijf in Berlijn bleek te zitten, maar eens gebeld en gemaild met de Duits-Nederlandse Handelskamer. Daar waren ze niet heel toeschietelijk; ik kon tegen betaling een officieel uittreksel uit het Duitse handelsregister krijgen. Terwijl ik alleen wilde weten of het daadwerkelijk een bestaand bedrijf is! Uiteindelijk lukte het via de website van het Duitse handelsregister, en het bleek inderdaad een bestaand bedrijf te zijn. 
Natuurlijk wilde ik graag bewijs dat Copytrack, zoals het bedrijf heet, inderdaad de fotograaf van die foto vertegenwoordigd, maar dat weigerden ze te geven – dat komt pas nadat we betaald hebben, zo lieten ze weten. Of gedurende een eventueel proces.

Als bestuur waren we nogal wantrouwend, omdat ze weigerden bewijs te leveren dat zij inderdaad de fotograaf vertegenwoordigden. In geval van copyright gaat het vaak om vele honderden euro’s, maar het schikkingsvoorstel van Copytrack ging om €175,59. Niet weinig, maar in het kader van copyright niet overdreven veel. 
Na vele mails en telefoontjes hebben we als bestuur uiteindelijk besloten om te betalen, omdat de hoeveelheid tijd en energie die er in gaat zitten – met de kans dat we toch moeten betalen – aanzienlijk zou zijn. Dus hebben we een licentie voor de foto, die we nu vrijelijk mogen gebruiken op de website van Het Venster – met naamsvermelding van de fotograaf: Ferdinand Dupuis-Panther. 
(De betreffende foto staat hieronder)

Jaap van ‘t Riet

Stijlvorm van de geschreven bijdrage: 

Reacties

Reactie toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.