Terugblik op Nacht van de Nacht

afbeelding van Hannie Kämink

Zaterdagavond 29 oktober: 
Een groep van ongeveer 50 mensen - jong en oud- maakten in de Nacht van de Nacht een wandeling door het Prattenburgse bos, georganiseerd door een aantal mensen van het Venster die betrokken zijn bij Samen Duurzaam Veenendaal. Een verslag van een echte belevingswandeling:

Ondanks het feit dat het donker was, zagen we de nacht toch oplichten: dat kwam door de straling van het licht van de omliggende dorpen.
Juist daarom is de Nacht van de Nacht in het leven geroepen: om aandacht te vragen voor de donkerte en ons bewust te maken van het gemak waarmee we onze leefomgeving zomaar verlichten als het donker wordt. Het was pikkedonker en toch ook weer licht! De lucht was helder en we zagen een schitterende sterrenhemel - hoe langer je keek, hoe meer sterren je zag.

Het pad in het bos en de bomen om ons heen waren donker. We zagen de mooie contouren van de overgang tussen de bomen en de heldere lucht. 
Het voelde alsof we te gast waren bij de dieren die zich zo vertrouwd weten in dit bos. Er zijn dieren die alleen maar in het donker kunnen overleven, zoals vleermuizen. 

Terwijl we deels in stilte door het donkere bos liepen, merkten we misschien wel veel meer op dan overdag - het deed echt een duidelijk beroep op onze zintuigen, want in het donker horen, zien en ruiken we veel bewuster dan wanneer het licht is: de geuren van het bos, de natuur, geritsel van dieren... we hoorden zelfs de uilen, die deze wandeling tot een bijna magische nacht maakten. 

Onderweg genoten we van een spannend verhaal over de bosgeesten, beeldend verteld door Harja. Ook hier deed een uil mee om de sfeer compleet te maken... 
En plotseling zagen we daar een vallende ster! Wat wil je nog meer.... 

De wandeling werd door Ronald afgesloten door het spelen en zingen van enkele liederen - samen met de vrouwen werd het een prachtig meerstemmig geheel. 
Zo ontroerend mooi en intens kan een wandeling zijn in het donker....

(foto Martin Schuitemaker)

Stijlvorm van de geschreven bijdrage: 

Reacties

Reactie toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.