Henk Harmsen - Wie is er bang voor de dood?

'Wie is er bang voor de dood?' is de titel van de laatste digitale aflevering  van het tweede drieluik 'And the beat goes on’. Ook om gezamenlijk om 10 uur in Het Venster te bekijken. WIl je daar bij zijn? Dan wel even van te voren aanmelden bij de secretaris, of via de link https://www.supersaas.nl/schedule/Venster/zondag_activiteiten_het_Venster, vanwege het beperkt aantal toegestane personen.

De link om de video te bekijken, staat onderaan deze pagina.

De titel 'Wie is er bang voor de dood?' is afkomstig uit een heel klein boekje, geschreven door de in 2007 op 51 jarige leeftijd overleden filosofe Patricia de Martelaere. Deze tekst werd door haar in 2001 uitgesproken als Titus Brandsma Lezing. Het boekje is niet meer te verkrijgen. Maar, na twee avondjes zoeken op het internet in het archief van de Titus Brandsma stichting is het gelukkig toch gevonden. Het is er zelfs gratis te downloaden als PDF (kwaliteit door scannen iets minder) en als epub (voor je e-reader) op https://www.titusbrandsmainstituut.nl/nl/publicaties/lezingen/ (kijk dan bij 2001). Een aanrader.

Het boekje gaat voornamelijk over loslaten, zoals ook veel x-liedjes over loslaten gaan. Sterven is misschien wel het grootste loslaten waartoe een mens in staat blijkt te zijn.

Loslaten willen we wel, vooral wat betreft zaken die niet goed voor ons zijn. Maar je bevrijden van je bevrijder is voor velen soms net een stap te ver.  De verwijzing naar de boot die ons naar de overkant brengt en die we met ons mee blijven zeulen (X12) snappen we. Maar er is ook de boot als metafoor voor dat wat ons opgevangen heeft in onze grootste nood. Dat kan zijn alcohol, nicotine, porno, eten, social media, youtube, muziek… We begrijpen dat we deze dingen ooit weer los moeten laten. Toch raakt de metafoor ook aan zaken als religie, kerk, relaties, god, leven… Deze zaken loslaten is moeilijker. Thich Nath Hanh schreef: “de boot is niet de oever”. met andere woorden, de reddingsboei die ons gered heeft, is niet het uiteindelijke doel (X17).

Loslaten van religieuze denkbeelden kan daarom moeilijk zijn. Het lied X81 geeft veel mensen een gevoel van bevrijding, maar anderen hebben juist moeite met de tekst. In deze aflevering daarom ook de lang beloofde exegese van 'Eindelijk vrij'.

Dit alles als inleiding op het kleine boekje van De Martelaere. Daar hoeven we uiteindelijk alleen nog maar een paar alinea’s uit voor te lezen. O, en wat een prachtige, mooie, aangrijpende woorden.

Klaar voor de allerlaatste reis? (X88)

De link om dit te bekijken, is https://youtu.be/HDCBr-GM4XU

(foto Wietse de Vries)

wanneer: 

zondag, 13 juni, 2021 - 10:00
  • Vrije Ruimte

Reactie toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.