Lezing door Hans le Grand

In september 2021 gaf Hans le Grand een boeiende lezing in Het Venster over een deel uit zijn promotie-onderzoek, met als thema 'Wat kan een religieuze zoeker met waarheid?' De lezing van vandaag (ook een deel uit zijn promotie-onderzoek) zal getiteld zijn 'Religieus zoeken en tegenstrijdigheid'. 

Om deel te nemen aan de bijeenkomsten op zondagmorgen in Het Venster, dient men zich steeds (per keer) aan te melden via 
https://www.supersaas.nl/schedule/Venster/zondag_activiteiten_het_Venste...
Klik op de datum/activiteit en vul daar je naam in. 

De verschillende religieuze tradities bieden vaak inzichten die elkaar tegenspreken. Zo kan het Boeddhisme onthechting voorstaan, terwijl het Christendom juist kan aanzetten om je met hart en ziel in te zetten voor de goede zaak. Hoe ga je daar als religieuze zoeker mee om?

In de filosofie behandelt Nicolas Rescher zogenaamde aporetische clusters. Deze clusters zijn groepjes beweringen of inzichten die elk voor zich waar, of op zijn minst plausibel zijn, maar in combinatie tegenstrijdig. 

De manier waarop je in het algemeen met aporetische clusters omgaat, is dat je ze probeert op te lossen, maar als dat niet gaat kan dat tot instabiliteit leiden: soms geloof je het ene gedeelte van het cluster, soms het andere. 

Voor de religieuze zoeker is het zinvol het aanbod van religieuze tradities als aporetisch cluster te zien. Je probeert daar dan in je zoeken tot oplossing te komen voor de tegenstijdigheden, maar als en zolang dat niet lukt is instabiliteit een reële optie: soms laat je je door het ene inspireren, soms door het andere.

Hans zegt benieuwd te zijn naar de reacties en input van de bezoekers van Het Venster.

Collecte voor lezingen en voorstellingen.

Na afloop napraten onder het genot van koffie/thee.

(foto Martin Schuitemaker)

wanneer: 

zondag, 12 december, 2021 - 10:00
  • Lezing

Reactie toevoegen

JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit formulier te kunnen gebruiken.