Het Fabelland Fenestria

afbeelding van Ronald Naar

Er was eens heel ver weg en toch dichtbij een fabelachtig land dat Fenestria heette. Een ongekende diversiteit kenmerkte het landschap. Ook veranderlijkheid: je knippert met je ogen en een zee was in een berg getransformeerd. Het land werd bevolkt door fabeldieren. Alle fabeldieren waren welkom, ze moesten wel houden van variatie, open staan voor het andere en dus niet alleen gesteld zijn op hun eigen soort. Allerlei soorten fabeldieren waren er: dieren die vlogen en dieren die zwommen, dieren die vlogen én zwommen, dieren die kropen en dieren die hard konden rennen. Dieren die alles aanvoelden en dieren die heel logisch konden nadenken. Dieren die erg opvielen en dieren die wat op de achtergrond bleven. Er werd gefluisterd dat er veel bijna uitgestorven soorten waren in Fenestria. De regering van Fenestria werd gevormd door een groepje dieren van wie er eentje zo taai was als een kameel, ongelooflijk veel werk kon hij verzetten in alle bescheidenheid. Het was een zeldzaam exemplaar, een Cannaveenendaalsiensis. Ook was er eentje, een Dartelkockius die fris en vrolijk was als een speelse otter en van wie iedereen blij werd. Aan het hoofd van de regering stond een merkwaardig fabeldier met twee koppen, een bollebosius extravagantus voor de ingewijden. Het kon mooi zingen uit twee kelen tegelijk en terwijl het ene hoofd een scherp oog had voor details en perfectie, keek het andere hoofd bij voorkeur wat in de verte naar wat komen gaat.

Die regering was trouwens wat op de achtergrond want de zelfredzaamheid van de fabeldieren was groot. Allerlei klussen en klusjes van oogsten tot bouwen, van zorg voor de oudere fabeldieren tot beheer van de voorraden werden gedaan zonder dat de regering er eigenlijk aan te pas hoefde te komen. Een enkele keer, als er bijvoorbeeld een meningsverschil was tussen enkele inwoners, werd er met milde regeringshulp al snel een oplossing gevonden. Dit ging een tijdje goed totdat bleek dat de regering er mee wilde gaan ophouden, met uitzondering van de Cannaveenendaalsiensis. De Dartelkockius was de eerste die haar zinnen ging verzetten en andere dingen voor het land wilde gaan doen. De bollebosius extravagantus wilde zich door een beroemde tovenaar laten splitsen in twee fabeldieren. Het zag er naar uit dat de tanige Cannaveenendaalsiensis alleen in de regering zou overblijven.

Er ontstond onrust want zonder regering kon het land niet voortbestaan. Aan de grenzen keken andere volkeren, bijvoorbeeld kwaadaardige reuzen in het Noord-Oosten en sluwe kobolden in het Zuid-Westen, welke kant het op zou gaan, misschien viel er voor hen wat te halen…

Hoe gaat dit verhaal verder? 

(detail schilderij: Rinie van der Leer)

Stijlvorm van de geschreven bijdrage: 

Reacties

Reactie toevoegen

You must have Javascript enabled to use this form.