Leestip: Samenlevingen in balans

Auteur: 

thema: 

Deze keer aandacht voor het volgende boek: Samenlevingen in balans, geschreven door Marja de Vries. 

Marja de Vries studeerde biologie en ecologie, werkte als textielkunstenares en heeft gekozen voor een intensieve persoonlijke ontwikkeling. Ze heeft een heldere toekomst-visie en is in staat het grote overzicht te zien en universele patronen te herkennen. Ze zet zich in voor de transformatie van leren en onderwijs, zodat het meer in lijn zal zijn met wie we in essentie zijn. Sinds het verschijnen van haar bestseller ‘De hele olifant in beeld’ (2007) over universele wetten, is ze een veel gevraagd spreekster

De auteur onderscheidt op dit moment twee paden naar de toekomst. Dat betekent dat we een keuze hebben. De enige echte oplossing op de lange termijn is de keuze voor het opnieuw vormgeven van ‘Samenlevingen in Balans’. De auteur verwijst met deze term naar samenlevingen waarbinnen inzicht in de universele wetten een inherent onderdeel is van de cultuur. 

Hierdoor is de cultuur in lijn met wie wij in essentie zijn en wie wij tevens zijn in harmonie met de natuur. Samenlevingen in Balans zijn vreedzame, stabiele, egalitaire en florerende samenlevingen, die gekenmerkt worden door gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen. De laatste tijd maken ‘wisdomkeepers’ uit verschillende culturen hun eeuwenoude wijsheid over deze samenlevingen openbaar, zodat we daar nu ons voordeel mee kunnen doen.   

Dit boek laat zien dat ‘Samenlevingen in Balans’ en ‘Samenlevingen uit Balans’ twee verschillende en elkaar uitsluitende culturele systemen zijn met ieder een eigen fundament van nauw met elkaar samenhangende aspecten. Het allerbelangrijkste verschil is de staat van bewustzijn. Terwijl in ‘Samenlevingen in Balans’ de staat van bewustzijn een staat van innerlijke balans is, wordt die in ‘Samenlevingen uit Balans’ gekenmerkt door onbalans en de dominantie van het mannelijke aspect over het vrouwelijke aspect.  

De wijsheid van de ‘wisdomkeepers’ helpt te begrijpen waarom de afgelopen vijfduizend jaar wereldwijd steeds meer individuen en samenlevingen uit balans zijn geraakt. Omdat de buitenwereld een weerspiegeling is van onze innerlijke wereld, begint de transformatie van de hedendaagse Samenlevingen uit Balans naar Samenlevingen in Balans met de transformatie van onze staat van bewustzijn en dus met het herstel van de balans tussen het mannelijke en vrouwelijke aspect in onszelf.  

Dit boek is aangeschaft voor de bibliotheek van Het Venster evenals het andere boek van Marja de Vries ‘De hele olifant in beeld’. 
Op zondag 27 september 2015 zal zij in Het Venster een lezing geven over haar nieuwe boek.

(Hannie Kämink)

Reactie toevoegen

JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit formulier te kunnen gebruiken.