Leestip: Bijbel voor ongelovigen

Auteur: 

thema: 

Deel 1: Het begin - Genesis. 

Guus Kuijer was als kind al geboeid door Bijbelverhalen. De preken in de kerk vond hij supersaai, maar op school vertelde de meester of juf elke ochtend een verhaal en daar ging de jonge Guus helemaal in op: hij liep rond in de woestijn, leefde mee met de hoofdfiguren, beleefde hun strijd...

Als volwassene is hij naar eigen zeggen 'een ongelovige', maar zijn passie voor de oude verhalen is gebleven. Zijn levenswerk wordt de serie De Bijbel voor ongelovigen, waarvan inmiddels al vier delen zijn verschenen. 

De door de schrijver gekozen ik-personen zijn vaak broer, zus, ouder of kind van beroemde bijbelfiguren. De verhalen over Mozes worden verteld vanuit het perspectief van de dochter van de Farao, die niet weet wat zij moet denken over dat vreemde joodse volk en zijn God. Die ik-figuren vertellen van dichtbij wat zij hebben gehoord, gezien, ervaren en beleefd.

Wie opgegroeid is met de bijbel zal verrast zijn door de actualiteit van de oude bekende verhalen over schepping, zondvloed, aartsvaders, Mozes, Saul, David. Wie nog niet vertrouwd is met de bijbel, herkent waarschijnlijk vooral algemeen menselijke situaties. Maar beide lezersgroepen raken ongetwijfeld als vanzelf in de ban van rasverteller Guus Kuijer en zijn unieke, steeds wijzigende vertelperspectief. 

In de zomermaanden heb ik met veel plezier twee keer een verhaal uit deel 1 voorgelezen in Het Venster. De reacties waren voor de bibliotheekcommissie aanleiding om dat deel alvast op te nemen. Terecht: deze verhalen verdienen het om gelezen en herlezen te worden - zeker door mensen die (soms) niet meer weten of zij gelovig of ongelovig zijn.

Dit boek is opgenomen in de bibliotheek van Het Venster 

Jan Veerbeek

Reactie toevoegen

JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit formulier te kunnen gebruiken.