Leestip: Flexibel geloven

Auteur: 

thema: 

Flexibel Geloven, zingeving voorbij de grenzen van religies, door Manuela Kalsky en Frieda Pruim. 

Met het boek van Felxibel Geloven is er voor vrijzinnig Nederland een mooie aanwinst verschenen. Ik heb erg genoten van het boek. De schrijvers laten zes personen tijdens een interview kijken naar hun wijze van religieus of spiritueel zijn. Hierbij wordt de breedte van het kijken niet geschuwd. De  meerkleurigheid van de gesprekken en de diepgang is vaak indrukwekkend. Het boek leest makkelijk en de interviews nemen je mee in de wereld van de geïnterviewde. Vooral het laatste hoofdstuk over het leven van Pi maakte op mij veel indruk, omdat het hier echt om een multi-religieuze persoon gaat die met kinderlijke onbevangenheid de verschillende religies omarmt. Men laat Pi zeggen als de geestelijken met elkaar twisten over het ware geloof, “ik wil gewoon God liefhebben” waarop zijn vader dit beaamt met de woorden ”dat proberen we waarschijnlijk allemaal”.

De reisgids door het leven die religie heet, is voor mij al langer als een 'lonely planet' gids in het leven. Rituelen zijn dan in die gids vaak bezienswaardigheden of momenten van stilstaan bij wat er is, momenten van beleven.

Een aanrader dit boek. Monique Samuel vat het mooi samen op de achterflap. “God is daar waar men Haar zoekt.”

Paul Stegenga

Jos Somsen heeft een artikel geschreven over de studiedag Meerstemmig Geloven in het najaar van 2014, waarin Manuela Kalsky een lezing gaf aangaande dit boek.

Reacties

Reactie toevoegen

JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit formulier te kunnen gebruiken.